• Speelgoedbeurs
  's-Hertogenbosch

Projecten

De opbrengst van de beurs wordt grotendeels besteed aan projecten voor KINDEREN in Den Bosch en omgeving, zoals in vorige jaren een kunstgras speelveldje, een Sinterklaasactie, knutselmateriaal in een achterstandswijk, De Zondagschool, speeltuin ‘t Kwekkeltje, de Zeeverkenners en de kinderafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De opbrengst van 2022 gaat naar:

 • De wensambulance
 • Dream4kids
 • Maaspoortkids
 • Speeltuin ‘t Kwekkeltje
 • Project in Mexico, geleid door Nederlanders
 • Stichting gefeliciflapstaart
 • Het vergeten kind
 • Speeltuin ’t Heike
 • Zorg en kinderboerderij Oosterplas
 • Stichting Babyspullen

Het speelgoed dat na de beurs overblijft, gaat naar (vluchtelingen uit) Oekraïne, een project in Roemenië en naar enkele andere instanties, die het speelgoed goed kunnen gebruiken.


Speelgoedbeurs 2022

Klik hier voor een verslag over de Speelgoedbeurs 2022 en welke instellingen een schenking hebben ontvangen uit de opbrengst ervan.

Cheque voor  WensAmbulanceBrabant

‘Zo leuk’, een heel jaar hard werken voor de speelgoedbeurs en dan…. Mag je voor
Sinterklaas spelen!’ verklaarde Reini ter Beek,  voorzitter van de Speelgoedbeurs tijdens de overhandiging van een cheque van  €2750 aan WensAmbulanceBrabant. 
Rini van der Donk, vrijwilliger en chauffeur van de Wensambulance nam op maandag 6 februari de cheque voor zijn stichting in ontvangst. Dit bedrag stelt hen in staat om veel terminaal zieke mensen te vervoeren om hun laatste wens in vervulling te laten gaan. De werkgroep van de speelgoedbeurs had deze geweldige vrijwilligersorganisatie als hoofddoel gekozen voor de succesvolle beurs van  21 oktober jl in het St. Janslyceum.
 
Rini van der Donk  vertelde hoe dankbaar het is om deze ernstige zieken nog een laatste keer in een comfortabele ambulance naar hun favoriete  plek te brengen. Dat  kan het ouderlijke huis zijn of op bezoek bij familie, maar ook een laatste keer naar het strand of naar de Efteling. Het komt helaas ook nog als eens voor dat het de laatste wens van een ernstig ziek kind betreft. De patiënten worden de hele dag professioneel begeleid door vrijwilligers en de het vervoer is kosteloos.

Rini is na het overlijden van zijn vrouw 8 jaar geleden, als chauffeur op de ambulance gekomen en ervaart hoe moeilijk het is om afscheid te nemen. Hij neemt er dan ook rustig de tijd voor want zo’n  afscheid duurt vaak langer dan verwacht. Een flinke uitloop zo nu en dan vormt voor hem dan ook geen probleem, want ‘het is zo prachtig als er dan een echt goed afscheid is geweest!’

Speeltuin ‘t Kwekkeltje

Wat begonnen is als een idee voor een kleinschalige speeltuin voor Rosmalen, is na 30 jaar uitgegroeid tot een speeltuin met een bovendorps karakter. Inmiddels komt er de tweede generatie in de speeltuin met hun [klein]kinderen. Per jaar bezoeken er ruim 40.000 kinderen van 0 tot 12 jaar en hun verzorgers uit de weide omgeving het Kwekkeltje.

De uitgangspunten van de ouders van destijds jonge kinderen, was een natuurlijke speeltuin met zand en water, gratis entree en toegankelijk voor alle kinderen al dan niet met een beperking. Niet alleen de speelwaarden van klimmen, glijden, wippen en schommelen moesten tot hun recht komen, maar ook het samenspel, fantasiespel en rollenspel waren belangrijke speelwaardes. Voor het Kwekkeltje is niets te gek en gaan ze regelmatig de uitdaging aan om specifiek projecten in de speeltuin te realiseren. Van een piratenschip dat op de rotsen is kapot geslagen, een klim-en klater labyrint dat tot 7 meter boven de grond hangt tot een heus belevingspad waar alle zintuigen geprikkeld wordt met geluids- en klant elementen, visuele effecten, blote voeten pad, modderbakken, verschillende diersculpturen, een draaicarrousel tot een lange trampoline van 5 meter.

Al 30 jaar wordt het Kwekkeltje gerund door een groep van 25 enthousiaste vrijwilligers en krijgt het Kwekkeltje veel steun van bedrijven uit de regio in diensten, materialen en manuren.

Zeker zo belangrijk is de jaarlijkse financiële bijdragen van landelijke en regionale instanties en fondsen en de jaarlijkse financiële subsidie van gemeente ’s-Hertogenbosch.

Kinderen hebben recht op gratis spelen en dat blijft in de toekomst ook voor het Kwekkeltje.

Steun ons  

Speelgoed schenken

Goed, compleet en bruikbaar speelgoed is altijd van harte welkom. U kunt dat bij het Vincentius gebouw aan de Havenstaat inleveren.

Openingstijden inname loket van de Kringloopwinkel