Geschiedenis

De Vincentiusverening is ontstaan in 1833, in Parijs. Het was een roerige tijd waarin vooral de zwakkeren het moesten ontgelden. Studenten aan de Sorbonne in Parijs debateerden over kerk, geloof en maatschappij. Zij zagen dat met praten alleen de wereld niet kon worden verbeterd.

Onder de indruk van de grote ellende gingen zij aan de slag. Zij bezochten in armoede verkerende gezinnen, gingen op bezoek bij hulpbehoevende zieken en bejaarden. Zij hiepen waar nodig.

Vincentius á Paulo

De initiatiefnemer was de 20-jarige student Frédéric Ozanam. Hij en zijn medestudenten raakten geïnspireerd door het werk van de priester Vincentius á Paulo ( 1581-1660 ) voor de armen. Samen met zes medestudenten legde hij de grondslag voor de Vincentiusvereniging. Binnen 10 jaar had de Vincentiusvereniging voet aan de grond in Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Ierland en België.

Oprichting

In 1847 is de Vincentiusvereniging 's-Hertogenbosch opgericht. De Vincentiusvereniging is uitgegroeid tot een wereldwijde solidariteitsbeweging in 135 landen met ongeveer één miljoen leden en vrijwilligers.

Vincentiusvereniging Nederland

Nationaal is er de Vincentiusvereniging Nederland, waar alle plaatselijke verenigingen bij zijn aangesloten. Dat zijn er ongeveer 90; de vereniging in 's-Hertogenbosch is één van de grotere en is één van de meest actieve. Meer informatie over Vincentiusvereniging Nederland vindt u hier.

Ik wil helpen

Vrijwilliger zijn bij Vincentiusvereniging is dankbaar werk. U leert veel mensen kennen met dezelfde idealen en doet veel nieuwe ervaringen op.

Meer info

Waar kan ik goederen inleveren

Onze Kringloopwinkel is blij met goederen en kleding die in goede en bruikbare staat zijn om te verkopen. U kunt deze afgeven in de winkel of een afspraak met ons maken om deze op te halen.

Meer info